Recept semlor: (20 st)

Grundrecept:
14-16 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
125 gram smör
50 gram jäst för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
1 ägg
5 dl mjölk

Pensling:
2 äggulor
1-2 msk mjölk

Fyllning:
Inkråm från bullarna
ca 1/2 dl mjölk
250 gram mandelmassa


Garnering:
4-5 dl vispgrädde
florsocker

1. Blanda det mesta av mjölet (ca 12 dl), socker, smör i bitar, kardemumma och ägg i en bunke eller assistent.
2. Värm mjölken till 37 grader. Smula ned jästen i en annan skål, häll över lite av mjölken och blanda ut det jämnt. Häll sedan resten av mjölken och jästblandningen ned över mjölblandningen.
3. Arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt.
5. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
7. Fyllning: Sär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller matberedare tillsammans med mjölken.
8. riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa.
9. Lägg samman semlorna: Spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och pudra på florsocker.

supergoda semlor!! mmums...  =P


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0